Eelderwolde is een dorp in de gemeente Tynaarlo in de Nederlandse provincie Drenthe. Het grenst aan de grotere plaatsen Eelde-Paterswolde en Groningen. Tot de gemeentelijke herindeling lag een deel van het dorp in de gemeente Haren, sindsdien vormt dit onderdeel van de gemeente Groningen.

Eelderwolde ligt op een zandrug in een laagveenlandschap ten zuiden van de stad Groningen. Langs vrijwel de gehele doorgaande weg in het dorp (Groningerweg) staat bebouwing. In het dorp is onder andere een Chinees hotel/restaurant gevestigd, een Scandinavisch restaurant met blokhutten die verhuurd worden en twee basisscholen met kinderopvang. Het inwoneraantal is niet bekend vanwege de grote nieuwbouwwijk Ter Borch.

Eelderwolde grenst aan het Paterswoldsemeer, Hoornsemeer en de Hoornseplas waardoor er veel recreatiemogelijkheden zijn.

In de zomer van 2005 is begonnen met de aanleg van de nieuwbouwwijk Ter Borch. De wijk zal uiteindelijk plaats bieden aan 1250 huizen en is onderverdeeld in de deelwijken Tuinwijk, Waterwijk, Rietwijk en Groene Lint. Begin 2007 zijn de eerste woningen van de deelwijk Tuinwijk opgeleverd, deze is nu bijna afgerond. Momenteel is men bezig met de bouw van Rietwijk en Waterwijk, door de nieuwe vaarverbinding en sluis is het voor de meeste bewoners van Waterwijk mogelijk met hun bootje naar het Paterswoldsemeer te varen.

Geschiedenis

Rond 1850 was Eelderwolde een gehucht met maar 6 huizen en boerderijen. Eelderwolde was toen verbonden met Groningen en Eelde via de Hooiweg, tegenwoordig Madijk. In 1870 werden de nieuwe wegen Groningerweg en Veenweg geopend waardoor Eelderwolde een wegdorp werd, met in haar hoogtepunt een café (Café Welgelegen), deze is nu omgebouwd tot Chinees restaurant, een kruidenierswinkel, een bakker, een kwekerij en een smederij. De smederij is tegenwoordig een rijwielzaak, de bakkerswoning van bakker van Ham is nog grotendeels in dezelfde staat en ook de kruidenierswoning is nog in dezelfde staat als 1930. Ook liep vanaf 1886 de paardentramlijn van Groningen naar Eelde door het dorp, vanaf 1886 werd dit een tram met T-ford en in 1921 werd dit overgenomen door een buslijn. Deze buslijn verbindt Eelderwolde tegenwoordig nog steeds met het stadscentrum en Eelde.

Geboren in Eelderwolde

  • Henk Nijdam (26 september 1935 - 30 april 2009), Nederlands wielrenner
  • Ben van Voorn (1927-2004), kunstschilder en tekenaar van strips, o.a. Bommelstrip van Marten Toonder, Art director van tekenfilms. o.a. Bommelfilm, Asterix film 1 en 3, en Nutcracker Prince